21/9 Upplevelser av en bok – Boktjuven av Markus Zusak

Ett stort lass med böcker fyllde katedern när 9A klev in på svensklektionen i måndags.  Där låg romanen Boktjuven av Markus Zusak som alla niondeklassare får i gåva av biblioteket och upplevelseförvaltningen i Enköpings kommun.

Sedan eleverna hade bekantat sig lite med boken genom att läsa baksidestext, bläddra i den, titta på illustrationer och till och med lukta i den så berättade Bergvretenskolans bibliotekarie Mattias Käck om författaren Zusak.

Markus Zusak om sitt skrivande och sitt språk

Zusak är uppvuxen i Australiten (bor i Sydney) men hans föräldrar kommer från Tyskland respektive Österrike, vilket gör att han hört många historier om Andra världskriget och förintelsen under sin uppväxt. När han var trettio år skrev han boken Boktjuven som blev en bästsäljare.  Eftersom det är 70 år sedan kriget slutade och niorna kommer att jobba en hel del med förintelsen under hösten passade det bra att läsa Boktjuven.  Alla nior kommer också att få se föreställningen Helig med Teater Albatross, fredagen den 9:e oktober. Se gärna ett klipp från föreställningen här:

Helig med Teater Albatross