Keybord (piano)

På keyboarden spelar vi både melodier och ackord. Melodier börjar vi spela samtidigt som vi spelar blockflöjt i trean, medan alla spelar flöjt turas tre och tre om att spela på pianot. Alltså blir det melodierna ur Blåsbus, vår flöjtbok, till att börja med.

När det gäller ackord börjar vi med D, A och G. Vi brukar börja med att bara spela grundtonen med tummen tills vi fått in bytena. Vi börjar kanske med små grodorna och byter mellan D och A. När vi kan det lägger vi till ringfingret och tänker ”tre vita emellan”. När det sitter lägger vi till pekfingret. Vi börjar räkna på grundtonen och räknar 1-2-3-4-5 för att sedan sätta pekfingret på den femte tonen. Tar man den fjärde i stället så blir det moll, men det tar vi senare. Glömmer man allt detta kan man ju googla, och få fram något i den här stilen. Major betyder dur. Prickarna visar var man ska sätta fingrarna.

pianoackord

När vi övar jobbar vi på alla instrument med tre svårighetsgrader. Då kan alla hänga med i ensemblespelet på sin egen nivå. När det gäller ackordspel ser det ut så här:

1: Tumme och ringfinger med tre vita emellan.
2: Alla tre fingrarna
3: Komp med vänsterhanden där man försöker skapa passande karaktär för låten. (Ett krav för A-betyg är att man har tajming och passande karaktär på minst ett instrument.)

Här är en video med musikläraren Agneta Höglund som visar hur man kan spela ett komp till Jag gillar plommon. Det har vi aldrig gjort men du kanske vill testa?