Growl och grunt

Grunt och growl är sångstilar som används i hård metalmusik, och därför vill jag varna för att mycket av musiken är läskig och att en del videor kan vara skrämmande. Är man inte försiktig så kan man också skada rösten, så jag varnar även för det. Men det är roligt att pröva så därför har jag valt ut några mindre läskiga exempel. Till exempel detta, som i och för sig är mest som skrik:

I grunt använder man slemmhinneveck som sitter ovanför stämbanden och heter de falska stämbanden. Det använder man när man sjunger. I growl används inte stämbanden och man får därför ingen ton. Båda låter som monstermorranden. Här visas dessa två och även något som heter pig squeal.

Det är jätteviktigt att det aldrig ska göra ont när man provar att grunta och growla. Man ska inte behöva ta i utan det handlar om att hitta de falska stämbanden och sätta dem i rörelse. Hur man än gör så skadas dock rösten om man håller på för mycket.

Grunt och growl används mest i genren metal. Det finns många olika sorters metal där man använder dessa sångstilar, till exempel death metal (dödsmetall) och black metal. Jag tänker dock inte lära ut några exempel på band och sångare eftersom inget av det är lämpligt för barn 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *