Joddling

Joddling är en sångstil som framför allt utövas i Alpländerna; Schweiz, Österrike och södra Tyskland. Speciellt i ett område i Österrike som heter Tyrolen. Det är väldigt typiskt för deras kultur, tillsammans med deras folkdräkter dirndl och lederhosen. Det är inte modernt med joddling, det är en del av deras folkmusik och har funnits sedan 1500-talet. Men det är fortfarande populärt.

Det började med att man använde joddlingstekniken för att ropa på sina djur och för att ropa till varandra mellan byarna. Sedan har det blivit en del av deras sätt att sjunga.

Hur joddlar man?

Kanske du har sett de sju dvärgarna joddla i filmen om Snövit? Eller hört Tarzan vråla, han använder samma teknik som en joddlare. När man joddlar sjunger man inte någon text, utan man gör ett ljud som låter ungefär: Jodelädi-di-jodeläli-jodelädi-di-jodelädi-jodelädi och så vidare. Det speciella för joddling är att man använder både bröstklang och huvudklang och växlar väldigt fort mellan de två.

 Huvudklangen använder vi när vi sjunger höga toner, och bröstklangen när vi sjunger låga. Det brukar finnas en liten skarv emellan där vi byter mellan bröst- och huvudklang och rösten hoppar till. Om du provar att glida mellan din lägsta och högsta ton utan att ta paus kanske du märker skarven. I vanlig sång brukar man försöka få skarven att märkas så lite som möjligt, men i joddling använder man den i stället, för att få fram den speciella joddlingseffekten.

Joddlar man utanför Europa?

Även på många andra ställen runt om i världen, i Afrika och Asien till exempel, har man använt sångtekniker som liknar joddling genom att man växlar mellan bröst- och huvudklang, men man har inte kallat det för joddling. På 1800 talet kom många tyskar till USA där de träffade afrikanska slavar och skandinaver som också ropade till varandra på ett joddel-liknande sätt.

Den musikgenre som utvecklades i södra USA i början av 1900 talet kallas countrymusik och är en blandning av många musikstilar från Europa och Afrika. Det var populärt att stoppa in lite joddlande i countrylåtarna, men nu för tiden är det inte lika vanligt med joddling i countrymusiken.

I Sverige är det artisten Kikki Danielsson som är mest känd för att joddla. Hon joddlar när hon sjunger dansbands- och countrysånger och har blivit inspirerad till att joddla av amerikanska country-artister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *