Västafrikansk folkmusik

Den amerikanska musik som vi lyssnar så mycket på och influeras av har sina rötter i mötet mellan europeisk och västafrikansk folkmusik. Därför är den västafrikanska musiken ett viktigt arbetsområde som kommer igen då och då igenom åren i min undervisning. Den är också tacksam att jobba med i skolklasser eftersom man dansar, sjunger och trummar i grupp. Här är en länk till presentationen jag inleder arbetsområdet med.

Här finns en inspirationsfilm med trumning och dans.

Och en med lite sång. Ofta finns det en försångare som sjunger först och så svarar de andra. Precis som i all annan folkmusik handlar det ofta om vardagliga sysslor. Här sjunger och dansar man om hur man maler jams. Det kan man tex jämföra med våra danser runt midsommarstången där vi sjunger om hur vi tvättar våra kläder, sår och skördar och går till marknaden.

Här är en länk till den presentation jag använde på lektionen.

Den här videon kan du börja med om du är sugen på att dansa afrikanskt hemma. Du får samtidigt en härlig känsla av åttiotal eftersom filmen är ca trettio år gammal.

Här visar jag de tre grundslagen på djembe. Ljudet låter lite illa när man filmar med telefon, men du kan se hur man gör.

Här är den första rytmen vi ska lära oss. På filmen säger jag att den heter Yankadi, för det har jag lärt mig för länge sen. Men när jag googlade så verkar det inte stämma, så ignorera det. Kanske är det en förenklad variant?

Här är en film om hur rytmen genomsyrar vardagen för människor på landsbygden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *