Skapa ditt drömhus

 

bild vt2015 027                       bild vt2015 028

Nu är det dags för ett nytt spännande projekt som handlar om arkitektur. Vi börjar med att titta på en Powerpointpresentation av konst/arkitekturhistoria och andra spännande hus. Urvalet är extremt stort så det gäller och begränsa sig.

Din utmaning är att skapa ett drömhus. Till att börja med ska du skissa på din byggnad, planera var den ska ligga i naturen och gör en enklare ritning.

Nästa steg är att göra en skalenlig ritning som du sedan ska förstora när du gör ditt hus i kartong. I bygget måste det ingå en halv cylinder eller en cylinder. Huset ska vara ca 20 cm stort. Skapa fritt!!!

Du får räkna ut hur många sidor som behövs, hur taket skall se ut, vinklar, vilken typ av tak, runt, sluttande, sadeltak mm. Ska det finnas en terrass, balkong osv. Var ska fönster sitta-vilken form, med eller utan spröjs på rutorna mm?

Du använder dig av gamla kartonger, overheadfilm, smältlim, ståltråd, wellpapp, tandpetare och silkespapper m.m. När du använder kartong använd baksidan där det inte finns färg och mönster.

Du får skära ut dina husdelar med kniv. Dörrar, fönster skärs ut, tänk på att spara en långsida på dörren. Om man ritsar lite försiktigt någon ½ mm i kartong kan man böja kartongen och få en rund byggnad. Använd en limpistol för att sätta ihop alla delar. Måla huset med redimix- eller glossyfärg. Klipp ut fönster av overheadfilm och klistra fast dessa på insidan av huset så blir det fönsterrutor.

Måla drömhuset med glossy- eller redimixfärg.

När huset är färdigt ska skissen, ritningen och en skriftlig utvärdering/reflektion lämnas in.

Kunskapskrav

E C A
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett i relativt väl fungerande och varierat sätt då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett i väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt Ahur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck
Du kan sätta ihop former, färger och bildkompositioner på ett ganska bra sätt i dina verk. Du kan sätta ihop former, färger och bildkompositioner på ett bra sätt i dina verk. Du kan sätta ihop former, färger och bildkompositioner på ett mycket bra sätt i dina verk.
Du kan beskriva uttryck, innehåll och funktion i bilder och andra verk på ett enkelt sätt. Du använder ord som hör till ämnet på ett ganska bra sätt. Du kan beskriva uttryck, innehåll och funktion i bilder och andra verk på ett utvecklat sätt. Du använder ord som hör till ämnet på ett bra sätt. Du kan beskriva uttryck, innehåll och funktion i bilder och andra verk på ett välutvecklat sätt. Du använder ord som hör till ämnet på ett mycket bra sätt.

 

Lycka till!

 

Utvärdering och reflektion kring bygga hus

Vad har du byggt? Vad var komplicerat/mindre komplicerat?

Blev bygget som du hade tänkt dig från början? Beskriv!

Använde du tiden på ett bra sätt? Varför/varför inte?

Var du kreativ? På vilket sätt?

Om din coach skulle ge dig ett gott råd för att du skulle kunna prestera bättre nästa gång, vad tror du att din coach skulle säga till dig då?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *