Spegel spegel av Cara Delevingne

”Spegel, spegel” är en av de bästa ungdomsböckerna som  jag läst på länge.

Den passar alla som är eller varit ungvuxen. Det är en roman om hur livet kan vara när man är ung och vilka faror det finns.

VÄN

ÄLSKARE

OFFER

FÖRÖVARE

VEMS BLICK MÖTER DU NÄR DU SER DIG SJÄLV I SPEGELN?

Red, Leo, Rose och Naomi är sexton år och bor i London. De har aldrig känt att de passar in någon stans.

Deras klass delas upp i grupper för att göra ett grupparbete i musik. Musikläraren säger åt dem att bilda ett band. Först var de inte så positiva men de gav det en chans trots att det var skolarbete, De kallar bandet för Mirror, mirror och de är bra, riktigt bra. De får spelningar, startar en sida på nätet för bandet och de har fans. Gänget har funnit en plats tillsammans. Allt bara fungerar.

Då händer det som absolut inte ska hända eller får hända, Naomi försvinner spårlöst. Polisen letar efter Naomi men ger upp efter ett tag och tror att hon har försvunnit frivilligt. Rose, Red och Leo tror inte att hon bara stuckit, hon mådde bra och var glad. De fortsätter att leta långt efter att polisen slutat. De hittar inte Naomi och inte heller några ledtrådar som kan hjälpa dem förstå vad som hänt.

Var är Naomi? Vad har hänt henne?

Kommer de någonsin att få veta varför Naomi är borta?

***********

Cara Delevingne som är författare till boken är internationell supermodell och skådespelare också. Hon utsågs till årets modell 2012 och 2014 British Fashon Award. Du har kanske sett henne i någon film som till exempel Anna Karenina eller Paper Towns. Vill du ta del av Cara Delevingnes karriär finns hon på: Instagram/Twitter: @caradelevingne, Facebook: @CaraDelevingneOfficialPage

*********

Jag hoppas att du vill läsa Spegel, spegel och ta del av Reds, Leos, Roses och Naomis liv. Du kanske känner igen dig i någon av dem eller har haft samma känslor.

Boken finns på svenska på WGY-bibloteket och på Legimus för dig som har det.

Trevlig läsning önskar bibliotekarien!

DE FÖRLORADE – Den sista illusionen. Del 1 av Henrik Fexeus

Välkommen till Stockholm, ett Stockholm som du tidigare inte mött.

Träffa Ky, Jaquin, Adam, Bossi, Anna, Gabriella och David och låt dem ta med dig bakom väggar och in i mörka tunnlar under Stockholms gator.

Ky fyller 17 år och har fått en affisch av sin stora idol Harry Houduini, utbrytarkungen. Ky är rädd för att bli instängd, men Houdini kunde tas sig ur allt. När Ky ska spika upp affischen på väggen missar hon spiken och gör ett hål i väggen. Inte bara ett hål som går att laga utan det blir hål rakt igenom väggen. I utrymmet bakom väggen är det mörkt och Ky sätter upp affischen framför hålet så pappa inte ska se det.

Ky blir mer och mer nyfiken på vad sin finns bakom hålet och tar en ficklampa och lyser in. Utrymmet mellan hennes vägg och den mitt emot är inte stort, kanske 30 cm. Hon måste skynda sig att sätta upp tavlan innan pappa kommer hem, han kommer att bli så arg när han ser hålet. Ky har mycket att göra i skolan och glömmer nästan bort hålet men, en eftermiddag skolkar hon från sista lektionen, åker och köper ett sågblad. Nu ska hon undersöka vad som finns bakom väggen.

Det visar sig att mellanrummet mellan väggarna sträcker sig längre än Ky trott och en värld hon inte kunnat föreställa sig öppnas upp.

Författaren Henrik Fexeus har tidigare skrivit böcker om omedvetet beteende och om hur vår hjärna lurar oss.

Den här boken är hans första skönlitterära bok och jag tycker att han lyckas bra med den. Boken har det mesta som gör en bra bok. Den är spännande, handlar om vänskap, lite kärlek, att ställa upp för sina vänner och lita på dem och den har många oväntade händelser och situationer.

 

Trevlig läsresa!

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

En ödslig ö.

Ett övergivet barnhem.

En samling märkliga fotografier.

Jacob 16 år.

Jacobs farfars konstiga historier.

Jacob tror inte längre på det som hans farfar Parker har berättat för honom. Det finns inte några barn med speciella förmågor, det är bara sagor. Sagor som farfar minns från när han var lite och inget annat och fotografierna Jacob har sett är påhittade.

När farfar dör ser Jacob den svarta skuggan nära sin farfar. Senare dyker den svarta skuggan upp igen och försöker föra bort Jacob. Vad är det för skugga och varför vill den åt Jacob?

Jacob och hans pappa åker iväg på en resa, Jacob för att vila och pappa för att skriva. Resan går till en ö utanför Wales kust. Det finns en by på ön och det bor inte många människor där. De bor i varsitt rum ovanför byns pub.

Jacob utforskar ön och dess lummig gröna skogar. En dag hittar han ett hus mitt i skogen. Huset är ödsligt och förfallet. Jacob är nyfiken och går in i huset.

På WGY-biblioteket har vi böckerna på svenska och engelska. För dig som har Legimus så finns de på svenska och engelska även där.

Trevlig Läsresa.

//Bibliotekarien

The facts in the case of the departure of miss Finch av Neil Gaiman

Miss finch 2Jag hade åkt till London för att skriva i lugn och ro. Jag hade ett manus som aldrig blev färdigt. Ingen mer än min förläggare visste var jag var, trots detta ringer telefonen på hotellrummet. Vem har fått reda på var jag är? Många tankar for igenom huvudet innan jag svarade.

När jag svarade var det mina vänner Jonathan och Jane som ringde och bjöd med mig på teater nästa kväll. De behövde någon som kunde underhålla Janes ”vän” miss Finch.  När det är dags för teatern, nästa kväll, säger Jonathan att det har blivit ändrade planer. Vi skulle fortfarande gå ut men vi skulle gå på cirkus. Vi sätter oss i bilen och åker iväg. När vi åkt över London Bridge och Jonathan kör in på en liten bakgata frågade jag var cirkusen skulle vara och Jonatan svarar att den ska vara här någon stans….

En liten man kommer springande mot oss på trottoaren och visar var vi ska ta vägen. Inne i entrén står ett femtiotal personer. En gonggong slår och en röst säger:

”Enter … of your on free will”.

Vi följer efter den lille mannen, han säger:

”I hope you are not afraid of the DARK”.

Ljuset släcks och det blir bäcksvart.

 

Det här boktipset är en grafisk novell på engelska, baserad på en novell med samma namn och författare. Medarbetare är Michael Zulli och Todd Klein. Zulli har tecknat och Klein har textat. Det är en bra tecknad serie och jag rekommenderar den varmt.

Trevlig Läsresa!

//Bibliotekarien Annsofie

 

Millie Birds bok om döda saker av Brook Davis

Millie Birds bok om döda saker” är en bok om humor, sorg, vänskap och nya erfarenheter.

millie birds

Millies pappa har dött och hennes mamma är jätteledsen. Hon vet inte vad hon ska göra för att orka med. Millie och mamma åker till köpcentret. När de har gått omkring där en stund ber mamma Millie att vänta på henne, hon kommer snart tillbaka. Det blir kväll och Millies mamma har inte kommit tillbaka och hämtat Millie. Hon har väntat precis där mamma pekade hela dagen, ja nästen i alla fall.

Karl sitter ensam på kafét hela dagen och det gör Millie nyfiken. Hon går fram och börjar prata med honom. Hon pekar på hans muffins och undrar om han ska äta den. Han säger nej och Millie, som är så hungrig, får äta upp den.

Millie väntar och väntar på att hennes mamma ska komma och hämta henne. Flera dagar går och Millie är kvar i köpcentret.

Varför kommer inte Millies mamma? Millie bestämmer sig för att försöka hitta hem…

Tidningen Kupé skriver ”Mycket söt och dråplig bok, lite lik Hundraåringen … i humor och tanke

Du kanske tror att det här är en lugn och stillsam bok med det är det inte. Det finns buss jakter, nätter i köpcentret, och då får de akta sig för vakten och bilar stjäls, bland annat.

Jag gillade boken. Den gav mig många skratt under läsningen.

Hoppas du vill läsa den. Trevlig Läsresa!

/Bibliotekarien

 

Jag blundar tills jag finns av Marie Björk

jag blundar

Sandra går på Sörbyskolan i Gävle. Hennes liv är urkass Hon vill bara bort från Gävle och sitt liv. Bästa kompisen Sara har flyttat till Stockholm, pappa håller aldrig vad han lovar, inte mamma heller. Den som räddar henne och håller henne sällskap är idolen Patty Smith och hennes musik.

Skolan och livet går på i invanda spår tills den dagen Cassandra dyker upp i klassen. Sandra har inte vågat hoppas på någon ändring sedan Sara försvann, utan bara härdat ut och väntat på att nian ska ta slut. Men nu förändras allt…

Boken om Sandra är en tunn bok med korta kapitel och 132 sidor. Boken har mycket att säga och är bra skriven. Jag hoppas verkligen att du vill läsa boken och gillar den du också. Jag rekommenderar den verkligen, den passar alla.

Boken finns på Legimus för dig som har det.

/Annsofie, bibliotekarie

 

Erebos av Ursula Poznanski

erebos

”Kampen börjar vid middagstid. Den om anmält sig måste infinna sig vid arenan denna tid. Se med andra ord till att du inte missar början för då släpps du inte in!”

”Ska bli”, svarar Sarius och sträcker sig efter den lilla flaskan.

”Vänta ett tag”

Budbärarens mattgula ögon blinkar. Han lägger handen på Sarius arm och genast ökar skadetonen igen.

”Jag sa att jag gärna ville ge dig drycken, inte att du skulle ta den.”

Det delas ut blanka silvriga CDs i smyg på Nicks skola. Spelets regler är tydliga:

  • Var och en har endast EN chans att spela Erebos.
  • Du måste vara ensam när du spelar.
  • Du får INTE prata med någon om spelet.
  • Den som bryter mot reglerna eller inte gör sina uppdrag åker ut.

Spelet är spännande. Nick spelar mycket. Han har svårt att tänka på något annat än den virtuella värden, nästa uppdrag och nästa strid. Uppdragen är inte bara i den virtuella världen utan också i verkligheten. De två världarna flyter ihop. Uppdragen är ganska lätta men kluriga i början men de blir svårare och sen kommer ett uppdrar som är både förbryllande och obehagligt…

Erebos är ett spel.

Det iakttar dig,

det talar ned dig,

det belönar dig,

det prövar dig,

Det hotar dig.

Erebos har ett mål:

Det vill döda.

Trevlig Läsresa!

Vid tangentbordet Annsofie, bokälskande bibliotekarie.

Enklav av Ann Aguire

enklav

Hon får namnet Spadertvå och är nu jägarinna. Invigningen till jägarinna är smärtsam hon blir bränd tre gånger på varje arm. Smärtan är fruktansvärd men hon är stolt över att vara jägarinna. Som jägarinna är hon en del av de som vaktar enklaven och dess invånare.

Spadertvå får en partner, Tålig. Tålig är inte som de andra jägarna och han har bott sina första år ovan jord med sin pappa. Spadertvå har aldrig lämnat enklaven och minns inte sina föräldrar.

Spadertvå och Tålig får efter ett tag i uppdrag att besöka den närmaste enklaven. Vägen dit är mörk fylld med missfoster som gärna äter dem till lunch. De klarar sig från missfostren med livet i behåll. När de kommer fram till grannenklaven ser de inte en levande själ förutom missfoster.

Tillbaka i sin egen enklav berättar Tålig och Spadertvå vad som hänt, men de äldste tror inte på dem. Spadertvå blir förvisad till ovan jord. Spadertvå blir rädd … hur ska hon överleva där? Hon har tur i oturen och Tålig följer med henne. Nu måste de ta sig levande upp till ovan jord och leva i en okänd värld där de inte vet vad som väntar.

Enklav är en riktigt spännande bok och Spadertvå och Tålig hamnar i många knepiga situationer. Spadertvå blir tillfångatagen av ett gäng som beter sig som en flock vargar. Hon får även uppleva sol och regn något som hon aldrig tidigare upplevt.

Enklav är första delen i en trilogi, del två och tre finns på WGY-biblioteket. Hoppas du blir sugen på att läsa Enklav och följa med Spadertvå och Tålig i deras kamp för överlevnad.

Trevlig Läsresa!

//Bibliotekarien