Ända in i kaklet med nya enkoping.se

Det har inte varit många uppdateringar här på utvecklingsbloggen den senaste tiden. Anledningen är att vi jobbat på i kommunen för fullt med att göra den nya webben färdig för lansering. Det har varit allt från tekniska saker som behöver lösas till innehåll som måste tas fram och publiceras.

En sak vi jobbat med är kvalitetssäkring. Vi har försökt granska de viktigaste sidorna utifrån ett antal olika kvalitetskriterier. Dessa ser du nedan.

Begriplig text på våra standardsidor

Standardsidor, eller limpor som de har kommit att kallas, är där vi presenterar olika typer av service. Vi skriver klarspråk i kommunen. Målsättningen på standardsidorna har varit att en mellanstadieelev ska förstå ingress, den inledande brödtexten och de tre vanligaste frågorna.

Förutsägbara länkar

Naturligtvis ska alla länkar på webbplatsen fungera. Dessutom ska alla länkar till webbsidor öppnas i samma fönster medan dokument alltid ska öppnas i nytt fönster. Vi följer alltså de rekommendationer som finns i Vägledning för webbutveckling riktlinje 97, vilket var en stor omställning för redaktörerna som är vana att öppna externa länkar i nytt fönster. Naturligtvis ska alla länkar även ha begripliga länktexter. Detta är bra både för användbarheten, tillgängligheten och sökmotoroptimeringen.

Bilder vi har rätt att använda

Alla bilder ska följa kommunens bildmanér som är bestämt i kommunens grafiska profil. Dessutom ska vi ha rätt enligt upphovsrätten att publicera bilden och fotograf ska stå utskriven på webbsidan i anslutning till bilden. Naturligtvis ska bilder vara webbanpassade och komprimerade.

Det responsiva synsättet

När man sitter vid en dator med upplösningen 1680×1050 är det lätt att glömma hur webbplatsen ser ut i olika mobila enheter. Vi kör flytande layout (fluid grid) med fyra brytpunkter på huvudwebben. För att säkerställa att allt lirar för alla besökare har det varit en del testande med olika upplösningar. Här finns det säkert en hel del kvar att göra, men överlag fungerar den nya sajten bra för mobila enheter tycker jag.

Lägga in tidigare adresser

Viktiga sidor får inte ge 404, sidan inte funnen, när vi lanserar. Därför ser vi till att lägga in 301 redirect på viktiga tidigare adresser. Alla adresser till genomgångssidor och välbesökta målsidor från gamla webbplatsen ska skicka besökaren vidare till rätt undersida på nya webbplatsen när vi lanserar. Dessutom ska kortadresser (alias) från gamla webbplatsen fungera på den nya webbplatsen.

Fungerande webbanalysverktyg och sök

Vårt webbanalysverktyg Piwik ska vara installerat på alla webbplatser. Det är redan igång på huvudwebben, men inte på alla sajter.

Det är även viktigt att skruva på den interna sökfunktionen som bygger på Apache Solr. Det är högst troligt att många kommer testa webbplatsens nya sökfunktion när sajten lanseras. Det är därför viktigt att den ger bra träffar direkt. Man har aldrig en andra chans till ett första intryck. Synonymer, prioriterade träffar och indexeringen är några saker som måste fungera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *