Förändringar efter tester

Sedan nyår har vi kört en mängd tester på nya enkoping.se. Framför allt har vi testat på riktiga användare. Dels har tio kommuninvånare fått testa webbplatsen på plats i kommunhuset, dels har en person med synsvårigheter fått testa webbplatsen i sin hemmiljö. Det är framför allt navigationskonceptet och design som varit i fokus i testerna, både i desktop och mobilt. Efter testerna har vi gjort en rad förändringar på nya enkoping.se.

Just för dig har tagits bort på startsidan

Just för dig var en samling genvägar för livssituationer som skär genom hela sajtens struktur, exempelvis barnfamilj och äldre. Våra tester visade dels att folk inte såg den funktionen på startsidan, dels att man inte förstod att man kunde växla mellan olika målgrupper (det var en fliklayout). Dessutom fanns det problem med koden utifrån teknisk tillgänglighet. Därför tog vi bort hela funktionen.

Mobila menyn blir återigen gömd

En idé jag hade från början av projektet var att många mobila användare så snabbt som möjligt vill hitta menyn på startsidan. Därför testade vi att låta menyn vara expanderad på startsidan för mobila användare. I testerna visade det sig dock att detta gjorde testpersonerna förvirrade över vilken sida de besökte på webbplatsen, särskilt när de backade från en annan sida.  För att göra det tydligare vilken sida besökaren är på så låter vi mobila menyn vara infälld på startsidan. Det är just för sådana här saker man behöver göra tester. Man ser att saker inte är så självklara i verkligheten som vid ritbordet.

Mindre fokus på bilder

Ett hinder för många besökare i testerna var våra toppbilder som tar ganska stort utrymme i höjdled. Störst problem var detta på våra standardsidor där man förväntas hitta sajtens innehåll. Exempel på en standardsida är exempelvis sidan som presenterar förskola eller hyresbostäder. I den ursprungliga sidlayouten låg bilden i mitten på sidan, men detta ställde till problem då testpersonerna trodde sidan tog slut vid bilden och således slutade scrolla. Efter diskussion med redaktörerna har vi valt att helt ta bort toppbilden på innehållssidor. Dels handlar det om att låta innehållet komma i fokus, dels om att vi inte skulle mäkta med att få fram 100 bra foton till lanseringen. Vi hade även problem med toppbilden på navigeringssidan (exempelvis förskola och skola). Där nöjde vi oss med att drar ner på höjden, så att desktopbesökarna ser navigeringselement då sidan laddas. Vi testade även denna nya höjd på bilderna och det ledde till ett positivt resultat: testpersonerna förstod då enklare att man kunde scrolla för att hitta fler navigeringslänkar.

Brödsmulor i sidfoten

När vi testade på mobila användare så framgick det snabbt att det var viktigt att sidhuvudet var så rent som möjligt. Brödsmulorna tog exempelvis upp plats för viktigare saker på sidan. En tanke var att dölja brödsmulorna för mobila användare, men efter att läst på om hur få som verkligen använder brödsmulor så bestämde vi oss istället för att flytta ner brödsmulor för alla användare till sidfoten. Även om det är en okonventionell placering tror vi att det är vettigt att just i slutet av sidan ge besökaren en känsla av struktur och erbjuda en länk tillbaka till startsidan. I sidhuvudet finns ju redan en länk till startsidan via kommunens logotyp.

Nyhetsflöde tydligare på startsidan

En tanke från början var att göra sektionen kommun och politik lite avvikande från övriga navigationsämnen på webbplatsen. Under kommun och politik skulle det finnas ett traditionellt nyhetsflöde och annat navigationskoncept med klassisk vänstermeny. När vi testade såg vi dock flera problem med detta upplägg. Dels hade testpersonerna svårare att hitta saker under kommun och politik än under andra ingångar, dels förväntade man sig att hitta nyheter just på startsidan. Vi har därför lyft upp nyhetsflödet på startsidan samt bytt sidmallar under kommun och politik så att den sektionen följer samma konventioner som resten av webbplatsen.

Tydligare avsändare på underwebbar

Nya enkoping.se består av en huvudwebbplats för privatpersoner som vill hitta service. Sedan finns det särskilda sidowebbar för viktiga målgrupper (exempelvis företagare och turister) samt underwebbar för kundnära verksamheter (främst skolor). Sido- och underwebbar har helt egna menyer. I testerna visade det sig dock vara problem att förstå relationen mellan huvudwebben och dessa andra webbar. Bland annat kom sajtens namn och kommunens logotyp i konflikt med varandra. En förändring som ännu inte är genomförd, men som är på gång är ett helt nytt sidhuvud för sido- och underwebbar där kommunlogotypen byter plats med sajtens namn så att det blir tydligare för besökaren var de befinner sig. Sajtens namn ska lyftas fram tydligare så att besökaren exempelvis lättare kan komma tillbaka till startsidan för sido- eller underwebben. Mer om denna förändringar kommer här på bloggen när den är implementerad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *