Förarbete inför genomförandefasen

Inom kort kommer genomförandefasen att komma igång för projektet med att utveckla en ny webbplats för kommunen. Vi är i slutfasen på upphandlingen av den webbyrå som ska designa och bygga den nya webbplatsen. Under tiden har jag som projektledare och projektgruppen jobbat med en del förberedelser.

Effektkarta

I förstudien finns grunden för en effektkarta, alltså en karta över syfte, målgrupper, användningsmål och aktiviteter som krävs för att uppnå effekterna. Detta är en metod som kallas effektstyrning. Vi jobbar nu med att färdigställa hela effektkartan så att den är färdig när webbyrån ska börja jobba med att bryta ner det till en lista (backlog) över funktioner som ska designas och byggas.

Grundkoncept

Utifrån förstudien jobbar vi med att ta fram ett skal för hur webbplatsen ska fungera, så kallade wireframes. I detta ingår vilka menyval som ska finnas, hur navigationen ska fungera och var olika funktioner ska ligga i de övergripande sidmallarna. Vi har även börjat  testa vissa grejer genom kortsorteringsövningar för att verifiera att det fungerar som tänkt.

Konceptet avviker en hel del från hur kommunala webbplatser brukar se ut, därför är det viktigt att vi testar om folk förstår det. Vi planerar därför även att göra användningstest tillsammans med Funka då vi är med i deras kommunnätverk.

Grundkonceptet är just ett grundkoncept. Vi kommer att fortsätta testa det, slipa på detaljer och förbättra innan vi beslutar det färdiga upplägget. Detta kommer vi att göra tillsammans med webbyrån som får uppdraget. Vi jobbar iterativt, alltså genom förbättringar i flera cykler.

Personlig integritet

Vår ambition är att den nya webbplatsen ska vara privatlivsvänlig, det vill säga att du som besökare ska ha kontroll över data om ditt besök. Vi vill undvika att skicka data om ditt besök till Google, Facebook och andra stora företag, eftersom vi inte vet i vilket syfte de använder denna data. Samtidigt behöver vi själva kunna samla in anonymiserad webbstatistik för att jobba med kontinuerliga förbättringar av webbplatsen. Vi jobbar tillsammans med Amelia Andersdotter från Dataskydd.net för att säkerställa besökarnas personliga integritet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *