Säkrare webbplats

Ett av områdena vi kikar på i bygget av nya enkoping.se är säkerhet. Säkerhet är en hygienfaktor och en förtroendefråga. Det är också ett skydd av den personliga integriteten. Efter en liten kort inventering är status som följer:

DNSSEC

DNSSEC står för Domain Name System Security Extensions och är en utvidgning av DNS-systemet, alltså systemet som hantera domännamn. DNSSEC ska förhindra missbruk där man lurar DNS-systemet med falsk information.

Status: Detta har vi redan i dag på kommunens domäner.
Lösning: Inget behöver göras.

Mer om DNSSEC hos IIS

IPv6

IPv6 står för Internet Protocol version 6 och är nästa generations internetprotokoll. Idag kör de flesta IPv4, men adresserna håller på att ta slut. Därför bör alla gå över till IPv6.

Status: Fanns inte på vår nya drift eller våra interna miljöer.
Lösning: IPv6-router är nu beställd för trafiken till våra interna miljöer. Vi ska även få hjälp med att slå på IPv6 på driften för nya webbplatsen.

Mer om IPv6 hos PTS

SSL

SSL står för Secure Sockets Layer och krypterar trafiken som skickas mellan din webbläsare och webbservern. Som besökare ser du detta i webbadressen (https) och att webbläsaren visar ett grönt nyckellås.

Status: Fanns inte på vår nya drift.
Lösning: Det är inte så svårt att slå på. Kommunen äger redan idag ett så kallat wildcardcertifikat, så det ska inte ta många timmar att implementera det.

Mer om SSL hos WikiPedia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *